„Eu nu îmi dau demisia, mă consider nevinovat. Să mă demită ministrul, dacă așa consideră că se rezolvă situația. Mai au să mă facă și criminal. M-am săturat de linșajul ăsta. Niciunul dintre copiii care au murit nu a trecut pe la noi. Ce mă doare cel mai mult, pentru că și eu sunt medic pediatru, este faptul că sunt niște copii care au murit. Toți copiii au fost tratați cum trebuie”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX, Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Pitești.
Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a cerut demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Pitești, după ce un copil de un an și patru luni a fost plimbat între spitale cu infecție digestivă gravă, deși medicii din Pitești știau de situația lui încă din data de 13 februarie.
„Din primele verificări efectuate, potrivit informării transmise de către Direcția de Sănătate Publică Argeș, situația acestui copil era cunoscută de personalul medical al Spitalului de Pediatrie Pitești încă din data de 13 februarie, când copilul a fost adus de părinți pentru consult de specialitate, acuzând febră și scaune diareice. Cu toate acestea, în regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic. La data de 14.02.2016, copilul a fost transportat de părinți la o clinică privată din București, unde au fost efectuate o serie de analize”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.
Oficialii ministerului mai precizează că în data de 21 februarie, copilul s-a prezentat la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, unde a fost consultat și i s-a pus diagnosticul de „enterocolită dizenteriformă și rectoragii”. Ulterior, copilul a fost îndrumat pentru consult de specialitate la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde a fost exclusă patologia chirurgicală și i s-a recomandat revenirea la Institutul Matei Balș, în vederea internării.
„Părinții au transportat copilul la Spitalul Victor Babeș, unde s-a constatat, la camera de gardă, că pacientul este echilibrat. După ce s-a efectuat o nouă serie de investigații, care au inclus coproculturi, examen coprocitologic, rotavirus absent, i s-a recomandat tratament simptomatic și revenire în caz de agravare, cu diagnosticul de Enterocolită acută”, a mai anunțat ministerul Sănătății.
În data de 23 februarie, părinții au revenit cu copilul la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești, unde pacientul a fost diagnosticat cu „boală diareică acută enteroinvazivă, cu Sindrom de Deshidratare Acut 5% și sindrom febril asociat”. O zi mai târziu, a fost solicitat transferul la Spitalul Marie Curie București, fără a se raporta cazul către Direcția de Sănătate Publică Argeș.
Ministerul Sănătății a mai informat că după internarea copilului la București ‘au fost recoltate analizele de sânge și coproculturi, în urma cărora s-au evidențiat criterii de diagnostic asociate Sindromului Hemolitic Uremic. Din coprocultură, în urma testării, s-a pus pus în evidență prezența Verotoxinei secretate de o tulpină de Escherichia Coli”.
În momentul de față starea copilului este stabilă, însă prognosticul este rezervat.